Kolaj Çılgınlığı
Çarşıya indiğimde -tepede oturuyorum ya- benimki inmek oluyor, çarşıdaysam da eve çıktım diyorum. Çarşıda kitapçı, sahaf, imza günü, sergi etkinliklerini gezer, dostlarla sohbet ederim.
Bugün olan bitene duyarlı sahaf dostumu çok dertli gördüm. Son zamanlarda eski gazete, dergi, ansiklopedilere gençler çok ilgi gösteriyorlarmış. Baştan bu husus çok sevindirmiş dostumu, ne kadar güzel, gençlerin okuması, araştırması diye düşünmüş. Talep gün geçtikçe artmaya devam edince meraklanmış. Sormuş gençlere, "Ne yapıyorsunuz bu tarih hazinelerine, ödev mi hazırlıyorsunuz", cevap çok şaşırtmış. "Hayır abi okumuyoruz, makasla resimlerini kesip, kolajda kullanıyoruz."
Dostum bu duruma çok üzülüyor, bunun durup dururken bir akım haline gelmesi, tarihsel dokümanların yok olması demek. "Biz sahaflar için her yazılı doküman, belge bilgi içerir, çok kıymetlidir. Onun gerçek ihtiyaç duyana ulaşmasında köprü oluyoruz. Bunca tarihin kolaj zırvasıyla makaslanarak yok edilmesi hiç akıllıca değil. Şimdi zaten sınırlı sayıdaki tarihi dergileri makaslamak için yağmalanmasına göz yumamam. Her şey para değil" demektedir.
Nedir bu "kağıt kolajı" yapmak, neye ilham olabilir, ne faydası var? Bence birilerinin tarih hafızamızı yok etmek üzere uydurduğu bir akım. Çok geç kalmadan aileler ve öğretmenlerimizin bu konuya duyarlılık göstermesini istiyorum.
Kolaj için kağıt, dergi dışında başka malzemeler de kullanılabilir. Tarihi değeri olan kağıt dökümanlarımız makaslanarak yok olmasın.
Kalın sağlıcakla